Gorzów Jazz Celebrations Mała akademia Jazzu
Gorzów Jazz Celebrations Mała akademia Jazzu
30 11 2017
GORZÓW JAZZ CELEBRATIONS - STACEY KENT, 30.XI.2017, godz. 19.30
Stacey Kent - vocals
Jim Tomlinson - saxophones / Flut
Graham Harvey - piano
Jeremy Brown - bass
Josh Morrison - drums

Stacey Kent (ur. 27 marca 1968 w South Orange, New Jersey) – jedna z najwybitniejszych współczesnych amerykańskich wokalistek jazzowych.
Ukończyła komparatystykę literacką na Sarah Lawrence College w Nowym Jorku, po czym zamieszkała w Anglii, gdzie studiowała w Guildhall School of Music and Drama. Poznała wówczas swojego męża, saksofonistę Jima Tomlinsona, z którym nieprzerwanie nagrywa i występuje do dziś. Razem pojawią się także na koncercie w Gorzowie.
Jej pierwszy album, „Close Your Eses” ukazał się w 1997 roku. Od tego czasu nagrała wiele płyt autorskich, a także pojawiała się gościnnie na płytach Tomlinsona. Wszystkie płyty Stacey Kent były bestsellerami i wielokrotnie były honorowane prestiżowymi nagrodami, sprzedały się na całym świecie w nakładzie dochodzącym do dwóch milionów egzemplarzy. Wśród jej najbardziej znanych albumów znajduje się nominowana do nagrody Grammy i ciesząca się statusem platynowej płyta „Breakfast on the Morning Tram”, a także wydawnictwa „Raconte-Moi” i „Dreamer in Koncert”. Stacey Kent jest jedyną artystką spoza Brazylii zaproszoną w 2011 na obchody 80. rocznicy powstania najsłynniejszej figury Chrystusa w Rio de Janeiro.
Popularna wokalistka koncertuje w największych i najbardziej renomowanych salach koncertowych świata, od nowojorskiej Carnegie Hall po paryską Olimpię.
Stacey Kent pojawiła się w filmie Richarda Loncraine'a z 1995 roku – „Ryszard III”, śpiewając jazzową wersję utworu Christophera Marlowe'a „The Passionate Shepherd to His Love”, a także w amerykańskim dramacie „Scene Stealers” z 2004 i we francusko-niemieckim „Kurnaz - Fünf Jahre Leben” (Pięć lat) z 2013 roku.
Dionizy Piątkowski, szef Ery Jazzu tak rekomendował jeden z jej polskich występów: „W świecie jazzowych śpiewających dam Stacey Kent zajmuje miejsce szczególne. Nie siląc się na zagmatwaną improwizację i pozorowania na jazzową divę wokalistka swą subtelną interpretacją, estradową charyzmą i nieskrywaną naturalnością tworzy klimat bliższy nostalgii ery jazzu niż modnych pop-jazzowych fraz. Korzysta przy tym z przebogatej skarbnicy wielkich standardów jazzu i muzyki rozrywkowej, doskonale odnajdując się w rozkołysanych rytmach samby i bossa novy. Nie unika jednak trudniejszych fraz. To jest przepis na doskonałą sztukę wokalną, która bez brzmieniowych fajerwerków broni się swoim pięknem sama”.
Po niedawnej udanej serii koncertowej z Orkiestrą Symfoniczną Bordeaux, Stacey na październik 2017 r. planuje wydanie w firmie Okeh albumu „I Know I Dream - The Orchestral Session”. Premierze towarzyszy tournee z wyprzedanymi koncertami i imprezami festiwalowymi na całym świecie, w tym 30 listopada na Gorzów Jazz Celebrations. W Gorzowie gwiazda jazzowej piosenki i bossa novy wystąpi ze swoim zespołem w składzie: Jim Tomlinson – saksofon, flety, Graham Harvey – fortepian, Jeremy Brown – kontrabas i Jose Morrisom – perkusja.

Ciekawy wywiad z artystką m.in. o związku z Jimem Tomlisonem i o inspiracjach można znaleźć na stronach Jazz Forum: http://jazzforum.com.pl/main/artykul/historia-stacey-kent.


Dyskografia

Close Your Eyes (1997)
The Tender Trap (1998)
Only Trust Your Heart (1999)
Let Yourself Go: Celebrating Fred Astaire (2000)
Dreamsville (2001)
Brazilian Sketches (2001)
In Love Again: The Music of Richard Rodgers (2002)
The Boy Next Door (2003)
The Christmas Song (single – 2003)
SK Collection (2004)
The Lyric (2006)
SK Collection II (2007)
Breakfast on the Morning Tram (2007)
Raconte-Moi (2010)
Dreamer In Concert (2011)
The Changing Lights (2013)
Tenderly (2015)
I Know I Dream – The Orchestral Session (2017)




virtualnetia.com | tworzenie stron www | pozycjonowanie